Nieuwsbrief 2016

Het is alweer november, buiten echt herfst en voor ons (Pieter-Bas en Linda) een mooie gelegenheid om onze eerste traditiegetrouwe nieuwsbrief te schrijven, waarvan Nel de eindredactie voor haar rekening zal nemen. Aan onderwerpen gelukkig geen gebrek want er is veel gebeurd het afgelopen jaar. Het was een druk seizoen; voor ons, gezien alle nieuwe indrukken en lessen, maar misschien wel meer voor Bert en Nel, als mentoren van twee wijsneuzen. Al met al kijken we terug op een mooi, zonnig, gezellig en soms ook hectisch seizoen.

We hadden een bijzondere start: onze eigen bruiloft. Dik tien jaar geleden elkaar ontmoet als collega’s op camping Perticara en nu op dezelfde plaats in het huwelijksbootje gestapt. Het waren geweldige dagen met een intiem gezelschap en een fantastische gastheer en gastvrouw. Daarna meteen weer met beide benen op de grond, nog geen huwelijksreis, maar aan de bak!

Mei en juni waren lekker druk met veel vaste gasten maar ook grote reisgezelschappen van de ACSI en NCRV. De laatstgenoemde, de Nederlandse Christelijke Reisvereniging, verzorgde in het jeugdhonk een ware kerkdienst. Een primeur! De internationale bekendheid leek daarnaast toe te nemen en we mochten naast onze Nederlandse gasten mensen verwelkomen uit o.a. België, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Italië, Oostenrijk, Denemarken en zelfs Israël en Australië (!!).

Een andere primeur was de, door locals georganiseerde, wandeling waarbij de historie van de regio, gekenmerkt door de zwavelmijnbouw, centraal stond. Naast een groepje gezellige en sportieve campinggasten liepen ook circa 200 Italianen uit de omgeving mee. Een mooie gelegenheid om de directe omgeving te ontdekking dus. Het was een uitdagende wandelroute door het heuvellandschap rond Miniera en Perticara. Dwars door riviertjes, klimmen en klauteren, soms in de regen, met als passende beloning een goed verzorgde Italiaanse BBQ inclusief lokale wijn. Deze wandeling beviel zo goed dat we later samen met de organisatoren, twee gidsen en een Engelse tolk een vergelijkbare (verkorte) wandeling hebben georganiseerd. De slager verzorgde op het terras van de camping wederom een heerlijke Italiaanse BBQ met als dessert homemade muskaatwijn en ‘panatone’.

nieuwsbrief-20161

Ook dit jaar hebben we gezamenlijk het wijnhuis Campo del Sole, het museum van de zwavelmijn, de Formaggio di Fossa-kaasboer en ambachtelijk lederwarenfabrikant Montini bezocht.
Bezoekjes waarbij menig campinggast de verleiding niet kon weerstaan…..

Ineens was het hoogseizoen daar en stond de camping vol gezellige gasten. In het begin van deze periode verzorgde Erwin, campinggast van het eerste uur, een reanimatiecursus voor het personeel waarin humor vanzelfsprekend niet centraal stond maar ook niet ontbrak. Hartmassage op het ritme van ‘Ah, ah, ah, ah, staying alive, staying alive’ van de Beegees. By far de grappigste en waarschijnlijk belangrijkste ezelsbrug ooit!

De zomer was mooi: meestal een lekker zonnetje, goede temperaturen, fantastische gasten en een goede sfeer. Genieten op het terras van de ‘ovenheerlijke’ pizza’s van Luca, een goed glas wijn of een Aperol Spritz en de altijd zo mooie zonsondergang.

Ook de kinderen genoten. De voetbal- en waterpolotoernooitjes waren een groot succes maar stonden niet in verhouding met het succes van de poolparty’s en de vossenjacht! Het was vooral bijzonder om te zien hoe enkele ouders bij deze activiteiten weer het kind in zichzelf terugvonden.

nieuwsbrief-20162

Een van de hoogtepunten in augustus was het spectaculaire vuurwerk in Perticara tijdens ‘Ferragosto’ waar we samen met onze gasten vanaf het terras van hebben kunnen genieten. Even voelde het als 31 december maar dan in hemdje en korte broek. Verder hebben we kunnen genieten van een klassiek concert in de kathedraal van San Leo waar de unieke zangkunsten en de sfeervolle ambiance onvergetelijk waren.

De tijd vloog en ineens was het september. Een rustige maand waar we het seizoen samen met een groepje campinggasten afsloten met een traditiegetrouw etentje bij restaurant ‘Da Marchesi’.

Inmiddels zijn we weer een beetje bijgetankt, hebben wij alle vier een bezoekje aan Nederland gebracht en zijn we gestart met klein en groot onderhoud:

De bomen op het bovenste en onderste terras krijgen een knipbeurtje zodat zij er volgend jaar weer mooi bij staan. Die op het middelste terras worden iets nadrukkelijker gekortwiekt zodat zij volgend jaar voldoende schaduw geven maar het zicht vanaf het bovenste terras niet ontnemen.
Twee grote, dode bomen zijn inmiddels gerooid en houden ons deze winter warm 🙂
Het terras van het chalet wordt vernieuwd. Deze was nodig aan vervanging toe.
In het sanitairgebouw beneden wordt een aantal toiletten voorzien van een marmeren achterwand. De afgelopen jaren is gebleken dat de huidige constructie onvoldoende opgewassen is tegen condens. Met deze ‘chique’ renovatie zijn we er zeker van dat jullie ook volgend jaar niet door de ‘plee’ zakken.
De twee stacaravan op het onderste terras krijgen een mini metamorfose zodat ze weer wat meer up-to-date zijn.

Gelukkig hebben wij geen problemen ondervonden van de recente aardbeving en naschokken. Geen schade dus geen herstelwerkzaamheden. Wel leven we uiteraard mee met de mensen in de betreffende regio en hopen dat het daar snel rustig wordt.

Uiteraard maken we ook plannen voor volgend seizoen. Afgelopen jaar trokken Bert en Nel de kar en duwden wij. Volgend jaar draaien de rollen om. Daar waar nodig staan ze voor ons klaar en zullen dus zo nu en dan aanwezig zijn. Kortom, ze zijn in de buurt maar zullen met name samen meer gaan genieten van de omgeving (op de fiets) en hun welverdiende vrije tijd. Het mag duidelijk zijn dat wij onze uiterste best zullen doen om de lijn van de afgelopen jaren door te trekken. Hierbij vinden wij het belangrijk om de persoonlijke ‘Perticara sfeer’ te behouden. Dat is immers waar wij, net als jullie, ooit voor zijn gevallen.

Wij maken ons op voor onze eerste winter in Perticara. Bert en Nel maken zich op voor hun 19e winter maar de eerste met bovenburen. Hoe dan ook hopen we jullie volgend jaar weer in Perticara te verwelkomen. Maar voor nu een fijne winter met gezellige feestdagen toegewenst!

A prossima anno!

Bert en Nel – Pieter-Bas en Linda